Helgepriset instiftades för att uppmuntra lärarkårens goda arbete och är särskilt riktat till lärare som genom olika projekt kan utveckla och förbättra undervisningen, höja elevernas kunskapsnivå och bidra till att framångsrika modeller sprids. Därför kan lärare i grundskolan, gymnasiet och vuxenskolan samt förskollärare söka stipendiet för att prova, utveckla, utvärdera och dokumentera pedagogoiskt utvecklingsarbete baserat på forskning och beprövad erfarenhet. Priser i varje kategori är 125 000 kronor och i urvalet av stipendiater har representanter från både Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet deltagit.

Dagen innan vårterminen slutade tog vi emot ett samtal från Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Sekreterare Sven Unger meddelande att vi hade tilldelats stipendiet i kategori D - gymnasieskolan/vuxenutbildningen. Den dagen var en av de bästa dagarna på hela året. Efter att ha jobbat hårt med skrivandet i två år började vi känna en viss ekonomisk utmaning. Vi har gått ner i tjänst 20 procent och det har satt sina spår i vardagsekonomin. Nu fick vi projektpengar för att slutföra vår serie av läroböcker i svenska för gymnasiet. 

Fem månader senare var det dags för den stora dagen och den blev större än vi kunnat tänka oss. En högtidlig och ärofylld ceremoni där Stockholms landshövding var konfrencier följdes av en jättefin middag med representanter från såväl stiftelsen som andra representater från juryn och de andra stipendiemottagarna. Därefter intevjuades vi i lärarpodden och på scen. Känslan av att prisas och gratuleras för det pedagogiska arbete vi gör och möjligheten att kunna fortsätta med det vi älskar och känna att det uppskattas är - oöverträffbar. Energiboosten från Skolforum och stipendiutnämningen tar vi med oss in i arbetet med Svenska 2 - Helt enkelt och det känns så himla fint!


Nyfiken på våra läroböcker? Kika på Svenska 1 Helt enkelt och Svenska 3 Helt enkelt